Ekonomisk förvaltning

Vi förenklar er vardag och ger er kunskap och råd för bättre beslut. Vi ger er den bästa tänkbara ekonomiska förvaltningen – trygg, personlig och helt papperslös.

Rådgivning och möten

Rådgivning och möten

Våra medarbetare är experter på bostadsrättsföreningar. Med oss får ni en kundansvarig som kan just er förening. Våra effektiva system och processer gör att vi har möjlighet att ge dig de bästa råden. Ni kan givetvis alltid boka en tid för att träffa oss, ett möte per år ingår alltid i arvodet.

Vi har under åren utvecklat och förfinat vår ekonomiska förvaltningsmodell "Rättvisa avgifter" som ger en bostadsrättsföreningsekonomi i perfekt balans.

Med Papperslösa föreningen är det slut med högar av papper

Inga fler dokument som trillar mellan stolarna, vi gör allt digitalt.

Digital brevlåda
Dokumenthanterare

Ekonomi och rapporter

Bokföring och rapporter

Hos oss har ni ständig tillgång till aktuella rapporter. Ni kan följa både resultat och likviditet i realtid, när ni så önskar.

Ingår

 • Månadsavstämningar
 • Realtidsrapport (resultat och likviditet)
 • Likviditetsrapport (rullande 30 dagar i realtid)
 • Kvartalsrapporter
 • Årsbokslut och årsredovisning

Administration

Den dagliga löpande administrationen har aldrig varit så enkel. Med ett enkelt knapptryck är allting klart, oavsett om det handlar om att hitta en obetald avi, attestera en faktura, registrera ett utlägg eller kontakta din förvaltare för en fråga.

Leverantörsfakturor
Avisering & inbetalningar
Medlems- & lägenhetsregister
Löner, arvoden & utlägg

Kundtjänst

Kundtjänst

Både styrelse och medlem kan använda sig av vårt smidiga och snabba ärendesystem dygnet runt. Ni får alltid svar inom en arbetsdag. Behöver ni prata med någon av våra medarbetare direkt, har vi en väl fungerande telefonsupport för både styrelse och medlem. För styrelsen finns våra duktiga förvaltare och rådgivare tillgängliga om behov uppstår.

Låneupphandling

Låneupphandling

Hem och Fastighet bevakar och följer upp lånevillkor och ombesörjer att lånen upphandlas vid löptidens slut. Styrelsen avgör själv om offererade anbud accepteras, eller om man vill anta något annat anbud.

Ekonomisk förvaltning och internetbank

Styrelseverktyget

På styrelseverktygets sidor för ert transaktionskonto hittar ni saldo dag för dag. Ni kan söka transaktioner och hitta spec. av transaktioner och likviditetsbevakning.

Moms och skatter

Moms och skatter

Är ni en momspliktig förening eller en oäkta förening eller på annat sätt en förening med särskilda skattemässiga behov, har vi tjänster som hjälper er med detta.

Juridisk rådgivning och förvaltning

Juridisk prenumerationstjänst

Den juridiska prenumerationstjänsten innebär att styrelsen via vårt webbgränssnitt kan ställa enklare frågor till vår juridiska expertis.

Konsultation och utredningar

Rättvisa avgifter

Rättvisa avgifter

Rättvisa avgifter är ett koncept för att hjälpa bostadsrättsföreningar att sätta rättvisa och långsiktigt hållbara avgifter. Det tryggar föreningens ekonomi och skapar ett mervärde för boende i er förening.

Det innebär att alla medlemmar står för sin del av kostnaderna för drift, ränta och för sitt slitage i form av kommande underhållskostnader. Ingen ska behöva betala för framtida medlemmars slitage och blivande medlemmar inte ska behöva stå för avflyttade medlemmars kostnader.

Ingår

 • Underhållsplanering: teknisk plan inklusive kostnadsberäkning. Finansiell planering, finansieringsmodell, inklusive beräkning av avsättning och ränta
 • Övergripande finansiell strategi med kalkylräntor, amorterings- och räntestrategi
 • Kostnadskontroll för föreningen
 • En 50-årig budgetplan
Rådgivning och möten

Kapitaltillskott

Kapitaltillskottet är en del av anskaffningsutgiften för andelarna i föreningen. När man säljer sin bostadsrätt och vinsten ska räknas ut, får man därför dra av kapitaltillskott till föreningen. Många bostadsrättsföreningar missar de regler som gäller för kapitaltillskott. Det gör att många bostadsrättsinnehavare betalar för mycket i skatt.

Vi har under en längre tid arbetat med att utforska situationen kring kapitaltillskott. Vi vet därför hur ni ska agera för att skapa optimala möjligheter för föreningens medlemmar.

Hem och Fastighet erbjuder kostnadsfria seminarier för bostadsrättsföreningar och kan hjälpa till att utreda och räkna ut kapitaltillskottet.

Vi hjälper er att sätta upp strategier för:

 • Stabila och rättvisa medlemsavgifter över tid
 • Hur man utnyttjar och optimerar möjligheten till skatteavdrag av reavinsten vid försäljning
 • Hur man hanterar underhållet så att medlemmar betalar för sitt eget slitage istället för framtida medlemmars

Välkommen!